Skolebørns blodtryk – risiko trods fysisk aktivitet

Barn

Hvad laver dine børn efter skoletid? Er de i en fritidsordning, hvor der er fuld knald på med fysisk aktivitet og leg? Måske endda flugt i fuld fart fra Store-Brian, der har fundet en god tæske-kæp? Drøner de fra den ene forening til den anden for at deltage i både fodbold, gymnastik og dans? Eller er de måske trætte oven på en mentalt stimulerende dag på skolebænken og har bare brug for at koble af foran skærmen, spille computer og farvelægge en tegning i fred og ro inden sengetid?

Hvis ungerne passer ind i én af de første bud, så burde alt være vel med deres blodtryk. Hvis altså ikke Store-Brian har haft held til at fange dem eller skrækken for samme har fået det til at eksplodere. Hvis nu dine børn tilhører den sidste kategori, så er du sikkert bevidst om at få dem losset ud ad døren til lidt leg i haven i en halv times tid hver dag. For selvfølgelig ved du godt, at inaktive børn har forhøjet risiko for at udvikle overvægt og livsstilssygdomme. Og en halv times daglig motion er jo nok, er det ikke?

It depends…

Ovenstående spørgsmål har en gruppe forskere taget et kig på i et nyt studie, der er udgivet i september i år. De målte blodtrykket i en gruppe 8-10-årige skolebørn før og efter en 8 ugers træningsperiode, hvor børnene var fysisk aktive en halv time hver dag inden skolestart. Ganske som forventet, faldt børnenes blodtryk som følge af træningen.

MEN, det gjorde sig ikke gældende for alle børnene. Forskerne sammenholdt nemlig resultaterne med data om, hvor mange timer børnene sad stille hver dag. Deres resultater viste, at træningen kun sænkede blodtrykket hos de børn, der havde mindre end 11 timer på rumpen dagligt. Dem, der sad stille længere tid, fik ingen gavnlig effekt på blodtrykket af træningen.

Således er forskernes konklusion, at den gavnlige effekt af træning på blodtrykket potentielt kan forsvinde i børn med overdrevet stillesiddende tid i hverdagen. De anbefaler derfor selvsagt, at man sørger for at reducere den samlede tid skolebørn sidder stille hver dag. Både i skolen og i hjemmet.

Tik tik, klokken går

Ur

Lad nu ikke ovenstående lede til den misforståelse, at en halv times motion hver dag ikke har en gavnlig effekt på helbredet generelt. Det har det! Men specifikt på blodtrykket, lader det altså til, at børn misser nogle fordele, hvis de sidder for meget stille. 11 timer kan hurtigt gå, alt afhængig af børnenes skema og præferencer. Hvis de har idræt eller andre ikke-siddende fag på skemaet og er aktive i skolens frikvarterer, så er der stadig noget at give af efter skole. Men hvis ungerne nu har stillesiddende fag i 6 timer og i øvrigt ynder at blive på den flade i pauserne, så har man under 5 timer tilbage uden for skoletid. – Og det er vel at mærke inklusiv måltider og transporttid i bus/bil. PUF sagde det, og så var de væk, som en vingummibamse i børnehøjde!

1-2… 11. Blodtrykket!

Nu er det jo heldigvis sådan, at en enkelt dag med øm bagdel ikke smadrer blodtrykket til plukfisk. Det handler jo om gennemsnittet over uger og måneder. Ikke desto mindre vil der sikkert være forældre, der nu skal hen og tælle lidt… For der er jo ingen forældre, der har et ønske om, at deres dyrebare afkom skal gå hen og få problemer senere i livet. Og da slet ikke, hvis årsagen skulle være, at man ikke tog sit ansvar på sig, mens tid var.

Og hey, når nu de små alligevel skal lette sig fra sofaen lidt oftere, så kan du glæde dig over, at de, udover en øget sundhed, måske også hiver bedre karakterer med hjem som følge af strabadserne. Som omtalt i et tidligere indlæg, er der nemlig sammenhæng mellem børns fysiske form og deres hjernefunktion. Både gains og brains – win-win!

Kommentarer, debat og spørgsmål til indlæget sker på facebooksiden.

Reference:

García-Hermoso, A. et al. “Exercise program and blood pressure in children: The moderating role of sedentary time” J Sci Med Sport. 2020 Sep;23(9):854-859.